Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Vše o IVSA výměnách

IVSA Exchanges

 

IVSA výměny jsou výměny mezi dvěma, nebo více IVSA v různých zemích. Standardně se jedná o týdenní, nebo víkendové (3 denní) výměny, ale jsou možné i delší. Tyto výměny se pořádají za účelem poznání nových zemí, jejich kultur, jejich veterinární medicínou a také získání nových přátel a tím i kontaktů.

Kromě výměn se také pořádají IVSA kongresy a symposia, které se každý rok konají v jiné zemi a sjíždí se na ně členové všech IVSA.

 

Jak to celé probíhá?

Nejdříve se dohodnou alespoň přibližná data která nejvíce vyhovují oběma stranám.

Následně se otevřou přihlášky na výměnu, a když je dostatek lidí (většinou 10), tak se začnou řešit podrobnosti.

Jedna z hlavních věcí je doprava, tu si hradí každý z účastníků sám a může se na místo dopravit jakkoliv chce.

Dál také bližší informace o lidech, co přijedou (alergie, food preferences atd.), stejně tak sesbírat tyto informace od našich účastníků výměny.

Důležité je také vymyslet program, co s nimi budeme v Česku dělat. V rámci výměny je naší povinností ukázat výměnným studentům naší univerzitu, provést je po klinikách a také jim ukázat krásy a zákoutí Brna. Další dny se snažíme vymýšlet různé aktivity - od návštěvy Lamacentra, motýlího domů Papillonie, návštěvy hospod, klubů nebo party, večeru v kanclu s tradičními českými dobrůtkami, až po celodenní výlety do dalších měst, jako je Praha, Mikulov nebo Znojmo.

Co se týče našeho programu u hostující IVSY, můžeme jim dopředu říct, co bychom chtěli, co bychom nechtěli (například, že bychom dali přednost prohlídce památek v centru města nebo návštěvě galerie atd.) a oni se podle našich přání přizpůsobí.

Nedílná součástí výměny je také jídlo. Na výměně budete mít veškeré jídlo zařízené od hostující IVSY. Stejně tak až zahraniční studenti přijedou k nám - nejlepší je připravit jim české speciality, které jinde nechutnají (třeba ovocné knedlíky, výpečky s bramborovým knedlíkem, bramboráky, langoše, šišky s mákem a další mňaminy).

Další bod je ubytování. Již dlouhodobě se nám daří zajišťovat ubytování pro výměnné studenty na Kounicových studentských kolejích. Pokud ubytování na kolejích nebylo možné řešila se situace tak, že čeští účastníci ubytovali výměnné studenty u sebe na bytech.

 

Vzhledem k tomu, že naše IVSA je povinná zajistí výměnným studentů co nejlepší výměnu, tak je potřeba si udělat i čas v týdnu, kdy budou oni u nás (nejlepší je, když můžou všichni). Následně si mezi sebou rozdělíme

  • vaření a přípravu jídla
  • úklid nádobí po jídle
  • doprovod a dopravu na určená místa
  • přítomnost a zábavu s nimi na programu
  • (samozřejmě si to taky pořádně užít)
  • řešit vzniklé komplikace
  • co nejlépe vymyslet logistiku
  • pomoct zajistit ubytování (provléknout postele, zajistit nějaké jídlo a vodu na pokoje, následně pokoje zkontrolovat a uklidit)

 

Je to pěkná fuška, ale stojí to za to!

Jediná věc, kterou platíte na výměně je doprava a fee. Vše ostatní (jídlo, ubytování, výlety atd.) platí hostitelská IVSA.

 

Přihlášení na výměnu

Přihlášení probíhá pomocí online dotazníku (vždy se zveřejňuje na Instagramu nebo na facebookových stránkách před konkrétní výměnou).

Nejdůležitější část jsou IVSA zásluhy, podle nich vybíráme, kdo pojede (více zásluh, větší šance že pojedete). Můžeš se přihlásit kolikrát chceš, ale snažíme se, aby každý jel jen na jednu výměnu, aby měli šanci i ostatní. Proto nám do dotazníku nezapomeň pořádně rozepsat, proč si bys měl jet zrovna ty a jakou výměnu bys preferovali nejvíc, tyhle informace jsou pro nás důležité při výběru, pokud bychom tě vůbec neznali případně pokud bychom se nemohli rozhodnout při výběru, ale když nic nenapíšeš, tak to nijak nevadí.

 

Těšíme se, že se potkáme na výměně! wink 

 

Kontakt

IVSA Brno, Czech Republic, z.s.

Palackého třída 1946/1
621 42 Brno
Budova Jízdárny

IČO: 22673661
DIČ: CZ22673661

+420 728 578 352

ivsa.brno@gmail.com